„Poviem to obrazom“

15.02.2015 Prešov

V januári 2014 vznikol v Prešove prvý otvorený arteateliér pod záštitou OZ Výchova zdravej rodiny. Motiváciou bola SZŠ s MŠ pre deti a žiakov s autizmom, ktorú založila Mgr. Eva Turáková. Vytvorila v Prešove plnohodnotné pracovné miesto arteterapeuta, ktoré zaujala Anna Košičanová Vašková. Tá začiatkom roka 2014 posunula arteterapiu viac do verejného života. Ponúkla priestor pre deti s postihnutím, zdravým deťom, deťom zo sociálne slabších rodín, či z detského domova. Na Slovenskej ul. 69, v Prešove, sa nezačínalo ľahko, no priateľská a tvorivá atmosféra pomáhala prekonávať prekážky. Vďaka podpore a pomoci Inge Doležalovej a mesta Prešov, sa už čoskoro presťahujú do priestorov na Hlavnej ulici. Vďaka patrí aj Nadácii ČSOB, ktorá niekoľkými projektami podporila finančne toto dielo.
Cieľom je dosiahnúť, aby veľká časť detí z Prešova mala dostupný priestor pre seba a rodiny tvoriť. Arteterapia ponúka jedinečné možnosti. Deti, dospelí tvoria a zároveň zdieľajú svoje pocity, hľadajú svoj maľbopis, mnohí si liečia dušu, často zranenú nepochopením, odmietnutím, chorobou, žiaľom. Iní zase svojím úsmevom a dobrou náladou poznačia svoje dielka a tým potešia okolie, v ktorom žijú.
A je tu aj dievčatko...12 ročná Julinka Letová s diagnózou autizmus, ktorá sa posunula do roviny tvorby s ovocím vernisáží a výstav. ARTEateliér jej poskytol miesto, kde naplno rozvíja svoj dar. Vlastným, svojským prístupom vytvorila 30 obrazov na plátne. Rozprávajú o tom, aký pekný je jej svet. Žiadna uzavretosť, len rúcanie predsudkov o tom, že tieto deti nevedia prejaviť emócie.
Po výstavách v Šarišskej galérii v Prešove, vo Vranove nad Topľou a v Bardejove nasleduje od 22.2.2015 výstava v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Vďaka finančnej podpore Nadácie ČSOB a nezištnej pomoci skvelých ľudí, bude Julinka prvé dievčatko zo Súkromnej základnej školy pre žiakov s autizmom, na Vodárenskej 3 v Prešove vystavovať svoje moderné dielka v tak prestížnej galérii.
Prvé dievčatko z Prešova a z ARTEateliéru týmto podporuje a vyzýva: “Poďte a tvorte!“ Nehovorme, že nemáme talent. Každý ho má, svet ukrytý v sebe. Každý môže dostať šancu vystaviť a ukázať krásu svojho vnútra. Nečakajte tradičnú výtvarnú výchovu, nové tradície môžeme tvoriť tu a teraz. Julinka už tvorí a vystavuje pod mottom „Poviem to obrazom“.
 
Viac na www.julialeto.com
 
 
 
 
 

Vyberte región